IDST

Aparitie editoriala

A apărut volumul:

Corneliu Beldiman (coord.), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului – 20 de ani de activitate (1993-2013). Fenomenul totalitar: realităţi istorice şi abordări istoriografice. Conferinţa internaţională aniversară a INST, Bucureşti, 26-27 septembrie 2013, Colecţia „Dezbateri”, INST, Bucureşti, 2015, 441 p., 21 fig. color; ISBN 978-973-7861-82-5

 

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului – 20 de ani de existenţă

 

Au trecut ani mulţi... 20, de când, într-o amiază de Prier, un ministru prim a semnat, grăbit şi inspirat, o hotărâre de guvern care dădea viaţă unui institut care se voia naţional şi care urma să trudească în studiul manifestărilor, nu demult părăsite, ale unui totalitarism cu rădăcini încă de pe vremea veacului trecut.

Proiectul nostru trecuse con brio prin Biroul Prezidiului Academiei, iar preşedintele de atunci, Mihai Corneliu Drăgănescu, îl aprobase cu entuziasm.

Dialogul cu prim-ministrul Nicolae Văcăroiu a fost de-a dreptul surprinzător şi nu s-a întins mai mult de 8-10 minute. Evantaiul a fost desfăcut şi analizat punct cu punct: obiective, corp de cercetare într-un număr suficient pentru pornire şi dezvoltare, finanţare şi, nu în ultimul rând, locaţie; toate într-o cadenţă de metronom.

La sfârşit m-a încurajat din priviri şi prin câteva cuvinte: „Veţi avea parte de gânduri şi cuvinte bune, dar şi de ostilităţi. Să le mulţumiţi şi unora, şi altora pentru ele!”.

Au trecut două-trei zile şi, în „Monitorul Oficial”, am citit, emoţionaţi, Decretul nr. 150/1993.

De ce oare, astăzi, pentru un proiect la fel de generos şi obligatoriu, Panteonul României, se adună anii şi pier iniţiatorii?! Am obosit oare sau am dat uitării pe înaintaşii de frunte?

Omagiu ctitorilor zămislitori de istorie!

 

Prof. dr. Radu Ciuceanu

Descarcati cuprinsul cartii in format PDF